Vynikající mrkvová polévka pro zimní čas, zahřeje a dodá tělu potřebné vitamíny a minerály.
Tato polévka se u nás doma stala velmi oblíbenou, její příprava je jednoduchá a díky zázvoru, který obsahuje, má zajímavou chuť.
Co budeme potřebovat:
5 mrkví
1 větší bramboru
2 cibule
2 větší stroužky česneku
1 lžičku hořčičných semínek
menší kousek čerstvého zázvoru
hrst sušených nebo čerstvých kopřiv
kopřivová semínka
kvalitní olej
kousek másla
sůl
Postup přípravy:
Cibuli, mrkev a bramboru nakrájíme na malé kousky, česnek a zázvor na tenké plátky. Zázvor je hodně výrazný, já jsem použila asi jen 1 cm zázvorového kořene. Pokud máte zázvor rádi, můžete ho dát více.
V hrnci rozehřejeme trochu oleje a přidáme hořčičná semínka. Hrnec je potřeba přikrýt pokličkou, protože semínka začnou po zahřátí v hrnci „vyskakovat“.
Jakmile vyskakování přestane, přidáme nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět.
Potom přidáme česnek, mrkev, bramboru a zázvor a chvíli restujeme.
Zalijeme horkou vodou, osolíme a přidáme hrst kopřiv. Přivedeme k varu a potom mírně vaříme dokud zelenina není měkká (cca 20 minut).
Odstavíme, rozmixujeme a přidáme kousek másla na zjemnění. Mrkvová polévka by měla být hustší konzistence, pokud je moc hustá, naředíme ji podle potřeby vodou.
Na talíři ozdobíme polévku kopřivovými semínky.
Tento skvělý recept a dalších 50 kopřivových receptů pro zdraví, krásu a vitalitu najdete v mojí Kopřivové kuchařce. Některé recepty uvidíte možná poprvé, protože jsou to moje vlastní originály. Jak to v kuchařce vypadá, můžete nakouknout tady.
Dobrou chuť a jestli polévku vyzkoušíte, napište, jak vám chutnala. 🙂