Mrkvová polévka s kopřivovými semínky

7.12. 2023258x0

Vynikající mrkvová polévka pro zimní čas, zahřeje a dodá tělu potřebné vitamíny a minerály.

Tato polévka se u nás doma stala velmi oblíbenou, její příprava je jednoduchá a díky zázvoru, který obsahuje, má zajímavou chuť.

Co budeme potřebovat:

  • 5 mrkví
  • 1 větší bramboru
  • 2 cibule
  • 2 větší stroužky česneku
  • 1 lžičku hořčičných semínek
  • menší kousek čerstvého zázvoru
  • hrst sušených nebo čerstvých kopřiv 
  • kopřivová semínka
  • kvalitní olej
  • kousek másla
  • sůl

Postup přípravy:

  • Cibuli, mrkev a bramboru nakrájíme na malé kousky, česnek a zázvor na tenké plátky. Zázvor je hodně výrazný, já jsem použila asi jen 1 cm zázvorového kořene. Pokud máte zázvor rádi, můžete ho dát více.
  • V hrnci rozehřejeme trochu oleje a přidáme hořčičná semínka. Hrnec je potřeba přikrýt pokličkou, protože semínka začnou po zahřátí v hrnci „vyskakovat“. 
  • Jakmile vyskakování přestane, přidáme nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět.
  • Potom přidáme česnek, mrkev, bramboru a zázvor a chvíli restujeme. 
  • Zalijeme horkou vodou, osolíme a přidáme hrst kopřiv. Přivedeme k varu a potom mírně vaříme dokud zelenina není měkká (cca 20 minut). 
  • Odstavíme, rozmixujeme a přidáme kousek másla na zjemnění. Mrkvová polévka by měla být hustší konzistence, pokud je moc hustá, naředíme ji podle potřeby vodou. 
  • Na talíři ozdobíme polévku kopřivovými semínky. 
Mrkvová polévka s kopřivou a kopřivovými semínky

Tento skvělý recept a dalších 50 kopřivových receptů pro zdraví, krásu a vitalitu najdete v mojí Kopřivové kuchařce. Některé recepty uvidíte možná poprvé, protože jsou to moje vlastní originály. Jak to v kuchařce vypadá, můžete nakouknout tady.

Dobrou chuťjestli polévku vyzkoušíte, napište, jak vám chutnala. 🙂

Joli 🍀

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů