Šípkové víno: Příběh plný vůně a chuti podzimu

27.9. 2024116x0

Šípkové víno je lahodný nápoj s jemnou chutí, nádhernou barvou a vůní, připomínající nám podzim a časy dávno minulé.

Šípkové víno se připravuje z plodů růže šípkové, která ale svoje plody nedává jen tak zadarmo. Cesta k nim je trnitá a někdy i trochu bolavá, ale nasbírat si šípky, určitě stojí za to. Když se víno povede, odměna je opravdu lahodná a vše je zapomenuto.

Šípky jsou přírodní zásobárnou vitamínu C, mají ho dokonce mnohem více než citrusy. Kromě vitamínu C obsahují i jiné vitamíny (A, E, K) a antioxidanty (flavonoidy a karotenoidy) a také minerály (např. železo, vápník a hořčík), pektiny a další prospěšné látky.

Víno, které lidé znají a vyrábějí už věky

Šípky se používaly už ve starověku, hlavně v oblastech dnešní Evropy, Asie a severní Afriky. Keltové a Germáni pravděpodobně byli mezi prvními, kteří šípky sbírali nejen jako potravu, ale i k výrobě nápojů. Vinné nápoje z plodů a bobulí byly v této době běžné, protože fermentace pomáhala uchovat potravu na zimu, kdy byly čerstvé plody nedostupné. Dnes je šípkové víno spíše specialitou a domácím produktem.

Jak šípkové víno vyrobit

Na 3,2l lahev (která je na obrázku) budeme potřebovat:

  • 800g šípků
  • 800g cukru
  • 2l vody
  • vinné kvasinky nebo 1 rovnou lžičku sušených kvasnic

Vodu převaříme a rozpustíme v ní všechen cukr a necháme vychladnout. Mezitím omyjeme šípky, osušíme a zbavíme bubáčků. Je lepší bubáky odstranit, mohly by plesnivět a také se tím šípky trochu „otevřou“ a budou tak mít lepší kontakt s vodou. Chloupků se bát nemusíme, ty se ze šípků uvolňovat nebudou.

Šípky nasypeme do sklenice, zalijeme cukrovou vodou (sklenice by neměla být plná), přidáme kvasinky nebo kvasnice, zamícháme a zavážeme potravinářskou folií, aby k nim nemohl vzduch.

Můžete šípky dát samozřejmě i do demižonu a vše potom uzavřít kvasnou zátkou. My jsme si vždy vystačili s obyčejnou lahví a postupem, který tady uvádím.

Lahev dáme na tmavší, chladnější místo. Druhý až třetí den od naložení se začnou objevovat bublinky (viz foto níže) a to znamená, že fermentační proces začal. Víno si od této doby bude jemně „povídat“. Když k lahvi přiložíte ucho, uslyšíte ho. 😉

Asi čtvrtý den se potravinová folie vypoukne, je to díky uvolňujícímu se oxidu uhličitému. V tuto chvíli folii na jednom místě opatrně propíchneme špendlíkem, aby měl plyn kam unikat.

Jak si vyrobit domácí šípkové víno

Lahev jsme nenaplnili až po okraj proto, že během fermentace se hladina zvedne a dokonce může i trochu tekutiny vytéci ven. Proto je dobré dát teď pod lahev třeba hluboký talíř, abychom si nezničili nábytek.

Víno necháme v klidu 6-7 týdnů a poté ho opatrně slijeme přes plátýnko do čisté lahve. Pokud se vám bude zdát málo sladké, můžete k němu přidat cukerný roztok.

Lahev opět uzavřeme potravinářskou fólií a necháme ještě několik týdnů uležet.

Pak už víno jenom stočíme opatrně do lahví a užíváme si jeho lahodnou chuť. To loňské bylo tak výborné, že jsem ho zapomněla vyfotit. 😀

Šípkové víno – druhák

Šípky, které nám po slití prvního vína zbyly, určitě nevyhazujeme. Uděláme si z nich ještě druhou várku, tzv. druhák.

Šípky dáme do čisté lahve a zalijeme cukerným roztokem, který si připravíme z:

  • 800 g cukru
  • 2 l převařené vody.

Vychladlý roztok nalijeme na šípky, přidáme trochu kvasinek nebo sušených kvasnic, opatříme potravinářskou fólií a necháme kvasit dalších 6-8 týdnů.

Pak opět opatrně scedíme přes plátýnko nebo třeba kávový filtr a necháme v lahvi dojít.

Toto druhé víno je možná ještě jemnější a lepší, než to první.

Vyzkoušejte ho a napište mi, jak se vám povedlo. Pokud máte nějaký svůj vyzkoušený recept, napište nám ho.

Z šípků můžeme připravit mnoho dobrých a zdravých věcí, jako jsou například šípky naložené v medu. Je to vynikající přírodní lék na nachlazení, chřipky, bolení v krku a na podporu imunity.

Tak na zdraví!

Joli 🍀

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů