Teď je pravý čas nasbírat si květy bezu černého, jsou vynikající pro posílení imunity, léčbu nachlazení, rýmy, kašle a dalších zdravotních potíží. Připravit si z nich můžeme i lahodnou šťávu nebo vynikající ocet.
Bez černý asi není potřeba přestavovat, roste téměř všude a odpradávna je známý a našimi předky uznávaný jako vynikající léčivá rostlina.
Už před 400 lety napsal lékař Mattioli: „Bez do života přijatý má velkou vyhánějící moc.“ Staré přísloví zase říká: „Před heřmánkem smekni, před bezem klekni.“
Z bezu se dají využít všechny jeho části – pupeny, listy, kůra, květy, plody. Květy a plody se však sbírají nejčastěji.
Květ bezu obsahuje různé silice, slizy, třísloviny, glykosidy, organické kyseliny (např. jablečnou, octovou, valerovou) a také vitamín C.
Čerstvé květy mají svoji specifickou vůni, která se nemusí každému líbit, ale která po usušení z velké části zmizí.
Květ pomáhá při rýmě, kašli, horečkách, chřipce, zánětech a zahlenění horních cest dýchacích, podporuje pocení. Je také výborný na žaludek, ledviny, při zánětu močových cest, prostaty, i při vodnatelnosti.
Květy se nejčastěji používají na sušení, ale také v kuchyni na přípravu lahodné šťávy, limonády nebo vynikajícího bezového octa.
Květy se sbírají za sucha, ideálně do košíku, protože jsou náchylné k zapaření. V košíku je nemačkáme, protože by nám při sušení mohly zhnědnout a tím by se znehodnotily.
Květy sbíráme i se stopkou, plně rozkvetlé. Ty, ze kterých už kvítka opadávají nebo jsou ještě nerozkvetlé, nesbíráme.
Když květy přineseme domů, rozložíme je na chvíli venku ve stínu, aby z nich vylezli brouci. Potom ostříháme silnější stopky, aby květy rychleji uschly a také proto, že s čerstvými květy se pracuje lépe, než se sušenými.
Ostříhaná květenství opatrně rozložíme do tenké vrstvy na papír a necháme uschnout při pokojové teplotě na místě, kde je nejméně světla, protože tak si nejlépe zachovají svoji nádhernou barvu.
Když jsou květy bezu suché, dáme je do sklenice, uzavřeme a skladujeme při pokojové teplotě v temnu.
Připravovat můžeme nálev nebo odvar.
Nálev:
2 lžičky usušeného květu zalijeme 1/4 litrem vařicí vody a necháme 10 minut louhovat. Pak scedíme.
Odvar:
1 lžíci usušených květů dáme do 1/4l vařicí vody a necháme přejít varem, dokud se všechen květ neponoří a necháme 15 minut ustát, potom scedíme. Odvar z květů má nazelenalou barvu.
Teplý čaj pijeme několikrát denně jako pomocníka při nachlazení, začínající rýmě, chřipce, kašli, horečce. Můžeme ho pít neslazený nebo osladit medem nebo třeba jitrocelovým sirupem, přidat do něho citron.
Chladný neslazený čaj popíjíme po douškách při žaludečních nevolnostech, žaludečních křečích, žaludeční a střevní kolice, plynatosti, žlučníkových potížích, menstruačních a neuralgických bolestech a při migréně.
Vlažný neslazený čaj pijeme po šálcích při zácpě, vysokém krevním tlaku, při potížích s ledvinami a močovým měchýřem, při zánětu prostaty.
Vychlazený neslazený čaj pijeme po šálku pravidelně 1 hodinu po jídle k upravení zažívacích poruch a jako mírné projímavý prostředek.
Horný a slazený má projímavý účinek silnější.
Vlažným odvarem můžeme kloktat při bolestech v krku nebo při bolestivých a krvácejících dásních.
Budeme potřebovat:
Postup:
Vodu převaříme, přidáme cukr, necháme vychladnout. Potom vmícháme ocet. Do 5ti litrové lahve dáme dobře omytý, na kolečka nakrájený citron (bez jader), bezový květ a zalijeme vlažnou cukrovou vodou s octem nebo s kvasnicemi. Zavážeme celofánem nebo potravinovou folií a necháme při pokojové teplotě pár dní kvasit. Záleží na teplotě, ale často již od třetího dne můžeme odebírat a popíjet.
Když má limonáda chuť, kterou si přejeme, slijeme ji do lahví a dáme do chladu a v kratší době spotřebujeme.
Budeme potřebovat jenom květy bezu černého a ocet (jablečný nebo vinný).
Květy zbavíme stopek, nakrájíme nebo rozdrtíme a dáme to skleněné lahve a zalijeme octem tak, aby byly květy zcela ponořeny. Ocet nedáváme až po okraj, abychom ho mohli občas promíchat nebo protřepat.
Necháme asi měsíc louhovat. Potom bezinkový ocet přecedíme přes jemné sítko nebo plátýnko do lahví, uzavřeme a skladujeme v chladu na tmavém místě.
Bezinkový ocet používáme do zálivek salátů nebo dochucení omáčky, ale také při poštípání hmyzem nebo k masírování unavených a namožených svalů.
Bez černý je prostě úžasná léčivá rostlina, která nám nabízí velké možnosti při úlevě od zdravotních potíží i v kuchyni.
Přečtěte si další bylinkové tipy, třeba jak pěstovat kopřivy na balkoně celý rok nebo na zahradě tak, aby se z nich nestal plevel.
Mějte krásný den,
Joli 🍀