Hledáte jednoduchý a přírodní způsob, jak podpořit své zdraví? Pak je jablečný ocet tím pravým pomocníkem pro vás a neměl by chybět ve vaší domácnosti.
Tento zlatavý zázrak má dlouhou historii, provází lidstvo už tisíce let. Historické záznamy naznačují, že ho používali už staří Egypťané, Římané a dokonce i Hippokrates – slavný řecký lékař, který ho doporučoval na hojení ran a proti infekcím. V tehdejší době nebyly lékárny na každém rohu, a tak lidé sahali po přírodních prostředcích. A jablečný ocet byl jedním z nich.
Je toho hodně a určitě stojí za to, naučit se ho používat nejen do salátů. Zde je pár hlavních pozitivních účinků na zdraví, které jablečný ocet přináší:
Jestli se občas cítíte nafouknutě nebo vám je po jídle těžce a vůbec máte problémy s trávením, pak pro vás může být jablečný ocet velmi efektivním řešením. Obsahuje enzymy a kyselinu octovou, která podporuje tvorbu žaludečních šťáv a tím pomáhá efektivnějšímu rozkladu potravy a vstřebávání živin. Také působí příznivě na střevní mikroflóru.
Pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi, což může snižovat chutě na sladké a zároveň podporuje pocit sytosti. Výsledkem je méně nechtěných svačinek a sladkostí a více energie během dne.
Jablečný ocet působí na náš organismus zásaditě a tím podporuje vylučování toxinů z těla, čistí ledviny i močové cesty. Zároveň také obsahuje antioxidanty, které chrání buňky před poškozením a stárnutím.
Jablečný ocet pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi tím, že zlepšuje citlivost buněk na inzulin. Díky tomu tělo lépe využívá cukry z potravy. Ukazuje se, že může mít vliv i na regulování hladiny cholesterolu a krevního tlaku.
Díky svým antibakteriálním a protizánětlivým vlastnostem je jablečný ocet skvělým pomocníkem při posilování imunity. Pravidelné užívání může pomoci předejít nachlazení nebo zánětům a udržet tělo v rovnováze. Je ale dobrým pomocníkem i tehdy, když už na vás nějaký ten bacil skočí. Léčba rýmy, kašle, bolesti v krku s ním bude rychlejší.
Jablečný ocet vynikajícím pro zdravou a svěží pleť. Pomáhá vyrovnávat pH pokožky a díky antibakteriálním účinkům může mírní akné. Díky svým detoxikačním účinkům také velmi dobře pomáhá při ekzémech.
Klienti jsou většinou překvapeni, jak rychle a efektivně se ekzémů a problémů s pletí zbavili. Asi nejrychlejší vyléčení ekzému jsem viděla u klienta, kterého trápil na obličeji. Když jsem mu poradila, aby si několikrát denně omýval obličej naředěným jablečným octem, udělal to. Ani ne za 3 týdny mi volal, že je to neuvěřitelné, ale je bez ekzému, který ho trápil mnoho měsíců. Potkala jsem ho pak asi za 5 let a byl stále bez ekzému. 🤗
Jablečný ocet je skvělý i na suché ruce. Může se vám to zdát zvláštní, ale ruce nevysušuje, spíše naopak, jsou po něm vláčnější.
Na podporu růstu a lesku vlasů je dobré přidat ocet do poslední oplachovací vody (cca 2 lžíce do menšího umyvadla) a už nevymývat. Ocet vlas krásně uzavře.
Nesmíme zapomenout na využití jablečného octa v kuchyni. Přidává se do salátových zálivek, smoothies nebo jiných nápojů, do omáček, zkrátka všude tam, kde byste použili ocet normální. Domácí jablečný ocet je ten nejlepší ocet do oxymelů, protože je bez přidané chemie.
Jablečný ocet se musí vždy naředit a dobře zamíchat!
Doporučené užívání jablečného octa je 1–2 lžíce (15–30 ml) na sklenici vody (cca 200 ml) denně.
Ideálně ráno na lačno, což pomůže podpořit trávení, nastartovat metabolismus a pomoci při detoxikaci těla. Je to skvělý způsob, jak začít den a dodat tělu energii.
Pokud máte problémy s trávením, pak je dobré vypít sklenici vody s jablečným octem cca 15–20 minut před hlavním jídlem.
Na podporu růstu a lesku vlasů se ocet přidává do poslední oplachovací vody (cca 2 lžíce do menšího umyvadla) a už se nevymývá. Ocet vlas krásně uzavře.
Na omývání pleti a rukou je ředění podobné.
Vždy je ale potřeba si ředění nejprve na kousku kůže vyzkoušet.
Jablečný ocet je možné užívat denně, ale je důležité to s množstvím nepřehánět. Doporučuje se nepřekračovat dávku 2 lžíce denně, aby nedošlo k podráždění trávicího traktu nebo narušení zubní skloviny. Pokud jablečný ocet užíváte pravidelně, je dobré dělat přestávky – například 1 měsíc užívat a pak si dát alespoň týden pauzu.
Každé tělo je jiné a je potřeba tomu svému naslouchat a používat jablečný ocet podle jeho potřeb.
Domácí výroba je jednoduchá a zvládne ji i začátečník. Ve Facebookové skupině Kapka vitality – Krok za krokem ke zdraví, budu celý proces ukazovat a přidávat průběžně fotografie. Přidat do skupiny se můžete tady.
Jablka omyjte, vykrájejte části, které nejsou pěkné a i s jádřinci nakrájejte nadrobno.
Mezitím dejte do lahve trochu vody, přidejte cukr a nechte rozpustit. Potom přidejte nakrájená jablíčka, tak do 2/3 sklenice a zalijte vodou. Vodu nedávejte až po okraj, ale asi tak, jak je na obrázku.
Během procesu se budou uvolňovat bublinky/plyn a to zvedne hladinu v lahvi. To se většinou stane 4-5 den kvašení, proto je dobré lahev postavit na talíř nebo třeba do pekáčku, abyste si nezničili nábytek. Většinou se toto stane 1-2x.
Zpět k naložené lahvi. Zavažte ji gázou nebo plátýnkem, které je prodyšné. Je potřeba, aby do lahve mohl vzduch. Lahev si nechte někde na očích, při pokojové teplotě, protože odteď bude potřeba jablíčka po dobu 14 dní každý den zamíchat, aby se hnědá jablka z povrchu dostala do dolní části. Už asi 3-4 den ucítíte z lahve jemný octový nádech.
Po 14 dnech se na povrchu může začít objevovat bílý povlak, tzv. matka. To je známka, že vše probíhá, jak má. Pokud se matka neobjeví, nic se neděje. Odteď už nemíchejte a nechte lahev 14 dní stát zakrytou gázou nebo látkou. Po 14 dnech ocet přeceďte přes plátýnko do lahví, uzavřete je a skladujte na tmavším, chladném místě. Na dně lahví se usadí kal (usazenina), ale to je v pořádku, je to přírodní produkt.
A takto vypadá doma vyrobený jablečný ocet:
Napište mi, jak se vám ocet povedl vám anebo se podělte o fotografie z vaší domácí výroby.
Krásné dny a hodně zdraví,
Joli 🍀