Upražte si vlastní čekankovou kávu – je skvělá a zdravá

26.10. 2023592x0

Říká se jí cikorka, je vyrobena z čekankového kořene, je bezkofeinová a jako náhrada kávy se používá po staletí.  Pokud máte například oslabená játra nebo žlučník, zažívací potíže, vysoký cholesterol nebo vyšší cukr v krvi zkuste si upražit čekankový kořen. I po upražení si kořen zachová hodně svých pozitivních účinků na zdraví.

Upražte si vlastní čekankovou kávu cikorku – je skvělá a zdravá

Na sběr čekankového kořene se vydejte na podzim (v říjnu, listopadu) nebo na jaře, kdy rostliny stahují účinné látky právě do kořenů. Vybavte se rýčem a motykou, protože čekankový kořen je houževnatý, roste rovně dolů a je potřeba trochu úsilí, než ho vykopete. Výsledek ale určitě stojí za to.

Kořen zbavte hlíny a dobře omyjte, nejlépe vám to půjde, když použijete kartáček. Nechte ho oschnout. Nakrájejte ho na kousky podobné velikosti, aby se vám potom během pražení ty menší a tenčí kousky kořene nespálily.

Jak čekankový kořen pražit a nespálit

Já jsem to dělala následovně:

Nakrájený kořen jsem rozprostřela na pečící papír na plech a sušila v rozehřáté troubě při 200 °C. Doba sušení závisí na velikosti nakrájených kousků, mě to trvalo mezi 20 – 25 minutami.

Po prvních 10ti minutách jsem zahýbala pečicím papírem, aby se kořen promíchal a potom jsem to opakovala každých dalších 5 minut.

Zhruba po 15ti minutách začal kořen krásně vonět po čokoládě, to když docházelo ke karamelizaci obsažených cukrů.

Kořeny je potřeba zhruba od 15té minuty hlídat, aby se nespálily, zejména, pokud nemají stejnou velikost. Kořeny nesmí zčernat, měly by mít jen středně hnědou barvu. Proto je dobré menší a tenčí kousky vybrat z trouby dříve a ty větší nechat ještě dopražit.

Vychladlé kořeny jsem uložila do skleničky a na mlýnku umlela jenom množství, které jsem hned spotřebovala.

Podle mne je lepší umlet si jenom takové množství, které se hned spotřebuje, protože se tak déle zachová aroma a cenné látky v kořenu.

Vychladlý kořen má chuť a aroma podobné pravé kávě.

Jak připravit čekankovou kávu

2 plné lžičky umletého kořene zalijte 200 ml vroucí vody a nechte cca 15 minut pod pokličkou louhovat.

Potom můžete nápoj přecedit anebo pít jako turka. Já jsem si ho přecedila, protože nemám ráda v kávě „logr“.

Káva má krásnou tmavou barvu a chuť podobnou pravé kávě a je hořká. Pokud by se vám zdála hořká příliš, můžete si ji osladit, ochutit mlékem nebo medem nebo třeba skořicí. Zkrátka tak, jak jste zvyklí u normální kávy.

Pokud by se vám zdála příliš hořká, můžete začít jenom s 1 lžičkou na 200 ml vroucí vody a postupně množství zvyšovat. Chce to vyzkoušet.

Zdravotní benefity čekankového kořene

Cikorka obsahuje hořčiny, třísloviny, slizy, silice, cholin, arginin, také minerální jako vápník, fosfor, hořčík, železo, a vysoký podíl inulinu (až 20 %). 

Čekankový kořen podporuje trávení a regeneraci střevní sliznice, pomáhá udržovat optimální prostředí pro střevní mikroflóru, detoxikovat trávicí trakt. Uvádí se, že také pomáhá chránit před rakovinou tlustého střeva.

Podporuje oslabená játra a žlučník, při otravách jater působí jako protijed. Také podporuje snížení hladiny cholesterolu v krvi, pomáhá normalizovat hladinu cukru v krvi, působí celkově detoxikačně a má ještě mnohé další pozitivní účinky na naše zdraví.

Určitě tedy stojí za to, cikorku vyzkoušet.

Upražte si vlastní čekankovou kávu cikorku – je skvělá

Tak na naše zdraví.

Jolana 🍀

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů