Velikonoční nádivka s kopřivou a jarními bylinkami

28.3. 2024692x0

Klasika, která nesmí na Velikonoce chybět. Můj vynikající rodinný recept je následující:

Budeme potřebovat:

  • 50 dkg vepřového masa
  • 50 dkg uzeného masa
  • 10 rohlíků
  • 10 vajec
  • kopřivy (několik hrstí, podle toho, jak moc kopřivou nádivku chcete)
  • mletý pepř
  • pažitka, petželka, další jarní bylinky (bršlice, ptačinec, sedmikráska, pampeliška)
  • sůl

Postup:

  • Maso uvaříme v osolené vodě. 
  • Rohlíky nakrájíme na kostičky a přidáme uvařené, na kostičky nakrájené maso a nalijeme vodu, ve které se maso vařilo. 
  • Na 1 rohlík dáme 1 vajíčko. Vejce rozšleháme a vlijeme na rohlíky a maso. Přidáme nadrobno nakrájenou pažitku, petrželku a kopřivu a podle potřeby osolíme a vše dobře promícháme.
  • Hmotu (středně hustou) nalijeme do sádlem vymazaného pekáče a pečeme ve středně vyhřáté troubě do zlatova.

Moje tipy:

  • Nemám ráda uzené maso a tak dávám pouze vepřové, které nejdříve upeču, protože má úplně jinou chuť, než maso vařené. Upečené pak i s výpekem dám do nádivky.
  • Kopřivy můžete dát syrové, ale krájet je nejspíš budete muset v rukavicích. Já kopřivy nejdříve přeliji/spařím trochou horké vody, aby nepálily a pak je v pohodě nakrájím. Vodu z kopřiv zamíchám do nádivky podle potřeby.

Těšit se můžete na další recepty s kopřivou. Mám vyzkoušeno více než 70 kopřivových receptů a troufnu si říct, že jste mnoho z nich nikdy neochutnali. 😉

Dobrou chuť a krásné Velikonoce.

Joli 🍀

PS: Chcete se letos více věnovat sběru bylinek? Pak si stáhněte zdarma Kalendář sběru 33 nejoblíbenějších léčivých bylinek, kde najde barevně vyznačeno, kdy a jaké části bylinky je nejlepší sbírat.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů