Velikonoční nádivka je klasika, která nesmí na Velikonoce chybět. Můj vynikající rodinný recept je následující:
Budeme potřebovat:
50 dkg vepřového masa
50 dkg uzeného masa
10 rohlíků
10 vajec
kopřivy (několik hrstí, podle toho, jak moc kopřivou nádivku chcete)
mletý pepř
pažitka, petželka, další jarní bylinky (bršlice, ptačinec, sedmikráska, pampeliška)
sůl
Postup:
Maso uvaříme v osolené vodě.
Rohlíky nakrájíme na kostičky a přidáme uvařené, na kostičky nakrájené maso a nalijeme vodu, ve které se maso vařilo.
Na 1 rohlík dáme 1 vajíčko. Vejce rozšleháme a vlijeme na rohlíky a maso. Přidáme nadrobno nakrájenou pažitku, petrželku a kopřivu a podle potřeby osolíme a vše dobře promícháme.
Hmotu (středně hustou) nalijeme do sádlem vymazaného pekáče a pečeme ve středně vyhřáté troubě do zlatova.
Vynikající je jak teplá, tak studená.
Velikonoční nádivka – moje tipy :
Nemám ráda uzené maso a tak dávám pouze vepřové, které nejdříve upeču, protože pečená má úplně jinou chuť, než maso vařené. Upečené nadrobno nakrájím a i s výpekem ho dám do nádivky.
Kopřivy můžete dát syrové, ale krájet je nejspíš budete muset v rukavicích. Já kopřivy nejdříve přeliji/spařím trochou horké vody, aby nepálily a pak je v pohodě nakrájím. Vodu z kopřiv zamíchám do nádivky podle potřeby.
Těšit se můžete na další recepty s kopřivou. Mám vyzkoušeno více než 70 kopřivových receptů a troufnu si říct, že jste mnoho z nich nikdy neochutnali. 😉
Dobrou chuť a krásné Velikonoce.
Joli 🍀
PS: Chcete se letos více věnovat sběru bylinek? Pak si stáhnětezdarmaKalendář sběru 33 nejoblíbenějších léčivých bylinek, ať žádnou důležitou bylinku nepropásnete. V kalendáři najdete barevně vyznačeno, kdy a jaké části bylinek je nejlepší sbírat.